Dominion Tour

logo Hra roku

Zápisky z turnaje

Dominion Tour

KDH Poutník Hradec Králové 6.3.2010

Postřehy z mého pohledu :)

 

Původně jsem měla být pomocná síla u občerstvení pro hladové účastníky turnaje. Na tuto pozici se sešlo dost lidí, takže jsem se nakonec připsala do seznamu hráčů. Přišlo hodně nadšenců, kteří si brousili zuby na nejvyšší příčky ve výsledkové listině. Takže žádné nervování, šla jsem sbírat zkušenosti a bavit se.

Hrálo se po třech lidech u jednoho stolu. Proběhlo pět kol s různými sadami karet. Hráči se střídali u stolů dle losovacího programu.

Přiznám se, že v první hře jsem pocítila lehkou nervozitu. Brzy mě naštěstí opustila. Postupně jsme skoro všichni se všemi sehráli pět her. Čas rychle ubíhal. V pauzách se zaháněla žízeň i hlad s pomocí občerstvovacího koutku (párky v rohlíku, tousty, kofola, džusy…pro usínající bylo k mání i kafe). S každou hrou se zvyšovalo napětí v klubovně. Moc jsem to však nevnímala, snažila jsem se soustředit na hru. Nejen kvůli obměnám sad karet bylo nutné být ve střehu, ale i vůči protihráčům, kteří se v každém kole měnili. A některé z nich jsem neznala. Nejhorší pocity jsem zažívala, když se u stolu objevil „kdosi“ (nedá se definovat přesným pojmem), komu se dařilo „jaksi nenápadně a ledabyle“ střádat karty. Když jsem si v půlce hry všimla nemravně objemného balíčku u dotyčného soupeře, zmocňovala se mě panika. To jsem se snažila ještě honem honem něco urvat (musím dodat, že to šlo špatně) a současně jsem trnula, kdy se vezme poslední karta znamenající konec hry…

Některé hry byly zajímavě zpestřené. Třeba jedno kolo jsem měla tu čest hrát s holčinou, která hru bohatě komentovala slovy: „Ty vole!“ Z čehož plyne poznatek, že Dominion je hra vzbuzující emoce a nečekané reakce hráčů :-D

Dominion dokáže být celkem nevyzpytatelná hra. Třeba když se hrálo se sadou karet obsahující čarodějnici, tak strašně záleželo na přístupu a strategii hráčů. Čarodějnice je mocná karta, ale lze ji šikovně přehrát jinou kombinací karet. Mluvím z vlastní zkušenosti poraženého, sama jsem viděla, že není třeba mít jedinou kartu čarodějnice a lze hru vyhrát. Podobně to platí o jiných kartách, které se jeví jako silné. Někdy pomáhaly, někdy moc prospěšné nebyly. Hráč musel dávat pozor, sledovat hru a brát si momentálně vhodné karty.

Vliv na průběh her měly i dosavadní zkušenosti hráčů. Sešlo se poměrně široké spektrum úrovní, od skoro začátečníků (úplný začátečník nehrozil, byla nutná znalost jednoduchého systému hry, kterou lze získat zahráním minimálně jednoho „učebního“ kola) přes takové normální hráče až po téměř profesionály (chce se říct dominionové vymetače turnajů).

Hrát během soutěžních pěti kol s různými sadami karet bylo náročné, ale rozhodně lepší než hrát všech pět kol jen s jednou sadou. Pestrost byla bohatě zajištěna a o můj herní zážitek postaráno :)

 

Na závěr bych připomenula obdivuhodný přístup hráčů z Pardubic, kteří sbírali zkušenosti s Dominionem. Bohužel jim štěstí příliš nakloněné nebylo, obsadili místa v druhé půlce výsledkové listiny, ale dokázali to vzít s humorem a rozloučili se s varovným prohlášením: „Chtěli jsme vás pozvat do našeho klubu Figurka, ale protože jsme nevyhráli, tak nenavštěvujte ve středu a ve čtvrtek mezi 16. až 18. hodinou klub Figurka a nechoďte na naše webové stránky www.klubspolecenskychher.sweb.cz …“ ;-)

 

Veronika Pavlíková