Dominion Tour

logo Hra roku

Závěr 1. ročníku Dominion Tour

 

První ročník Dominion Tour vyvrcholil 10. října 2010 na 10. ročníku mezinárodního festivalu her Deskohraní. V sérii 27 turnajů po celé republice se utkalo bezmála pětset hráčů a bylo sehráno téměř osmset turnajových her Dominion. Tento obrovský úspěch příjemně překvapil nejen hráče, ale i organizátory samotné. Děkujeme všem, kdo se na něm podíleli. Vítězem celé série Dominion Tour se stal Tomáš Tvaroh ze Statenic. Gratulujeme!

 

Na začátku celé Dominion Tour byl ambiciózní plán, uspořádat minimálně 10 velkých turnajů ve hře Dominion. Z mnohých dalších doprovodných akcí se nakonec staly turnaje samostatné, akce vzbudila velký ohlas mezi hráči. Organizátoři místních turnajů se přidávali s dalšími turnaji, takže výsledná série čítá 26 turnajů a finále. V rámci udržení kvality je maximálně 10 z těchto turnajů považováno za hlavní, což znamená, že turnaj má přísnější popozice a je přítomen zástupce hlavního organizátora. Ostatní turnaje označujeme jako místní, na některých místech měl ale i tento turnaj vysokou kvalitu a v několika případech také stejně velkou návštěvnost jako turnaje hlavní.

Nejvíce hráčů přišlo na hlavní turnaj v Brně, kde hrálo 36 hráčů a hned po něm přišlo 35 hráčů na plzeňský turnaj. Místního turnaje se v České Třebové na Gameconu zúčastnilo 30 hráčů a v Brně II. 25 hráčů. Prvenství v počtu hráčů a turnajů zároveň drží Brno – ve 2 turnajích hrálo celkem 61 hráčů Dominionu. Celkově lze říci, že místní organizátoři poznali, co je v jejich silách. V některých městech mohou jistě mít ambici a organizaci turnaje hlavního, jinde je prostor pro zlepšení v rámci turnaje místního.

IMG_0201-small.JPG

 

Dominion Tour by se nemohla uskutečnit bez přispění hlavního sponzora, firmy Albi, který dodal nejen hrací sady, ale také většinu cen vítězům jednotlivých turnajů. Poukázky, které vítězní hráči získávali v každém turnaji a odměny ve formě deskových her přesáhly hodnotu 30.tis. Kč.

Propagace Dominion Tour probíhala dle místních dispozic na základních a středních školách, ve specializovaných prodejnách her, Domech dětí a mládeže, v klubech deskových her, ale i ve vinárnách, kinech, knihovnách, čajovnách, či zastávkách MHD. Podařilo se nám proniknout jak do mnoha místních i celostátních novin, tak do vysílání regionálních televizí (TTV, Brněnská TV, televize Duha, Vřídlo, Ostrovská televize) a v mnoha případech na webové stránky města, či regionu, na jejich offline vývěskách na krajských a místních úřadech. Upoutávky formou spotu se objevily i v rádiích včetně Českého rozhlasu. Zaměřujeme se i na kanály pro mladé - studentské noviny a portály a místní kulturní přehledy. Celou sérii provází kampaň na internetu vedená pomocí samostatného portálu, facebookových stránek a článků na specializovaných webových stránkách.

Během celého roku si mohli přijít zahrát nejen zkušení hráči deskových her, ale i začátečníci, kteří si chtěli hru vyzkoušet. Před každým turnajem se vyučovala pravidla a následoval samotný turnaj - pět her v předlosovaných sadách. O pohodlí a občerstvení hráčů se starali organizátoři jednotlivých turnajů. Zahrát si mohl přijít kdokoliv, některá kola byla doménou dospělých, jinde přišly hrát i děti. Dominion Tour proběhla v těchto městech: Karlovy Vary, Plzeň, Ústí nad Labem, Kladno, Liberec, 2x Praha, Dobříš, Tábor, České Budějovice, 2x Mladá Boleslav, Hradec Králové, Česká Třebová, Pardubice, Ústí nad Orlicí, 2x Brno, Jihlava, Tišnov, Hodonín, Olomouc, 2x Ostrava, 2x Kopřivnice.

IMG_0223-small.JPG

Finálového turnajeFInále se zúčastnilo 20 nejlepších hráčů celé série Dominion Tour. Mistrovský pohár Dominion Tour 2010 si odnesl Tomáš Tvaroh ze Statenic, který si zároveň získal: zlatou medaili, hry od firmy Albi v hodnotě 5000Kč, diplom mistra Dominion Tour a vítězný pohár. Vítězství to bylo velmi těsné, hned o půlbodu za ním skončil se stříbrnou medailí Jiří Moravec z Liberce, který získal hry za 3000Kč od sponzora Dominion Tour firmy Albi a na třetím místě skončil Jan Vaněček z Hradce Králové, který si spolu s bronzovou medailí a diplomem za 3. místo odnesl poukázku na hry za 1500 Kč.

V turnajích hrálo (včetně finále) 471 hráčů z celé republiky. Odehrálo se celkem 785 her, obvykle v předepsaných kombinacích – První hra, Velké peníze, Změna velikosti, Náves a Interakce. Ve finále a v některých nahlášených místních turnajích se sady losovaly. Na všech turnajích se rozdaly ceny za více než 30tis. Kč. Jednalo se o poukázky na nákup her v hodnotě více než 20tis. Kč, deskové hry od firmy Albi a ceny, které zajistili jednotliví organizátoři.

IMG_0225.JPG

Hráčů, kteří se zúčastnili více turnajů, bylo poměrně hodně. Tento primát vyhrál Petr Gašparík, který se v průběhu Dominion Tour připojil k týmu hlavních rozhodčích. Navštívil dohromady 7 turnajů, z toho 4 pouze jako hráč a 3 jako hráč a zároveň rozhodčí. Dalšími hráči, kteří slaví primát v počtu navštívených turnajů je Petr Weida a Pavel Ranocha s 5 navštívenými turnaji. Na všech turnajích, které tito hráči navštívili, se umístili na pozicích, kde by mohli získat kvalifikační body. Hráči, kteří se zúčastnili 4 turnajů: Miloš Čeřovský - coby hlavní rozhodčí, Tomáš Tvaroh, Jaroslav Zůda a Jaroslav Hampejs. Všem hráčům děkujeme za přízeň, síti organizátorů jednotlivých turnajů nezbývá než poděkovat a vyjádřit uznání, protože práce dobrovolníků je v našem případě velmi důležitá. Doufáme, že se s Vámi zase sejdeme na některém z dalších projektů.

Štáb Dominion Tour:

Jakub Těšínský, Miloš Čeřovský, Zdeňka Gašparíková Duha_velka.gif

Michal Šmíd a Hanka Rybová logo albi.gif