Dominion Tour

logo Hra roku

Závěrečná zpráva 2. ročníku

Na 11. ročníku mezinárodního festivalu deskových her v Praze na Deskohraní 9.10.2011 se uzavřela cesta Dominion Tour 2011, série 35 turnajů po celé republice ve hře Dominion. Celý nápad vznikl díky Jakubovi Těšínskému, z Duhy-Děsír Duha_velka.gif (Duha je sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi) a uskutečnit se mohl díky sponzorovi celé akce, firmě Albilogo albi.gif. Díky klubům deskových her a partám nadšenců pro deskové hry po celé republice, se Dominion Tour zrealizovala nakonec v tomto velkém rozsahu.

Finále proběhlo na Deskohraní v úctyhodných 33 hráčích. Vzhledem ke zcela neočekávané rychlosti hry ve finálovém turnaji, byli hráči požádáni na závěr o sehrání exhibičního kola. Zástupce firmy Albi se tak stihl zúčastnit vyhlašování výsledků a předal ceny vítězům. Celkovým mistrem Dominion Tour 2011 se stal Jan Vaněček z Hradce Králové, který si odnesl zlatou medaili, poukázku na 5000 Kč pro nákup her od firmy Albi, diplom mistra Dominion Tour a vítězný pohár. Zároveň nás  v dalším týdnu odjel reprezentovat na Mistrovství světa v Dominionu do německého Essenu.

Dominion je zábava pro všechny

Vítězství bylo stejně jako v loňském roce velmi těsné, o pozicích výsledkové listiny rozhodovaly i setiny procent úspěšnosti. V závěsu za vítězem skončil se stříbrnou medailí, diplomem za 2. místo a poukázkou na nákup her za 3000 Kč Martin Horáček ze Zlína. Loňský mistr Dominion Tour Tomáš Tvaroh ze Statenic si spolu s bronzovou medailí a diplomem za 3. místo v Dominion Tour odnesl poukázku na 1500 Kč. 4. hráč v pořadí - Michal Svoboda, získal poukázku na 1000 Kč na nákup her od firmy Albi, a dalších 6 hráčů získalo 500Kč poukázku od firmy Albi. Celkem tedy bylo oceněno prvních 10 hráčů na výsledkové listině finále Dominion Tour. Všichni letošní finalisté dostali jako upomínku na letošní boj o prvenství unikátní balíček rozšíření Dominionu - kartu Posel.

Dominion Tour provázela také velká publicita: kromě samotných klubů, které si v místech turnajů zajišťovali propagaci sami, nás podpořili také webové servery: zatrolene-hry.cz, Frodovy deskové hry, www.deskove-hry.com, www.duha.cz, http://munimedia.cz, novojičínský deník a další lokální periodika. Díky několika knihovnám, ve kterých se pořádala Dominion Tour, o nás informovaly další knihovny po republice. Dále se na propagaci podíleli základní a střední školy, Domy dětí a mládeže, městské části, radnice měst a obcí, skautské a mládežnické oddíly, Český spolek ochránců přírody, turistické oddíly a další volnočasové kluby v celé republice.

Během celého roku mohli přijít začátečníci, kteří si chtěli hru vyzkoušet, i zkušení hráči Dominionu a zahrát si na některé z podpůrných akcí Dominion Tour. Před každým turnajem se vyučovala pravidla. O pohodlí a občerstvení hráčů se starali organizátoři jednotlivých turnajů. Zahrát si mohl přijít kdokoliv, některá kola byla doménou dospělých, jinde přišly hrát především děti. Dominion Tour proběhla v těchto městech: Karlovy Vary, Plzeň, Kladno, Liberec, 6x Praha, Dobříš, 2x České Budějovice, Hradec Králové, Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, 2x Brno, Jihlava, Tišnov, Hodonín, 2x Olomouc, Ostrava, 2x Kopřivnice, Osek, Sokolov, Nové Město n. Metují, Vysoké Mýto, Hořovice, Třebíč, Příbor, Týniště nad Orlicí, Rudná.

hráči na hlavním turnaji v Praze

Velký zájem jsme zaznamenali mezi mladšími hráči a jejich rodiči, ve chvíli, kdy jsme vyhlásili juniorskou kategorii, na základě zkušenosti z předchozího ročníku Dominion Tour. V případě, že se turnaje zúčastnily alespoň 3 děti do věku 13 let, juniorská kategorie mohla být v rámci turnaje vyhlášená - na hlavní turnaje jsme získali od firmy Abli ocenění pro juniory ve formě malé kartení hry. Celkem Dominion v letošním roce hrálo 63 juniorů do 13 let. Postupujících do finálového turnaje blo nakonec 20 hráčů, finálového turnaje se zúčastnilo 11 juniorů. Juniorskou kategorii 2. ročníku Dominion Tour vyhrál Filip Klumpar z Ostravy, na 2. a 3. místě se umístili Petr Šimůnek z Kopřivnice a Jan Vaník z Týniště nad Orlicí. Nejmladším hráčem Dominion Tour byl v letošním roce 5 letý Ondřej Hora, kterému vydatně pomáhal jeho starší bráška Jakub (ve finálovém turnaji juniorů se umístil na 9. místě) na místním turnaji v Rudné.

V turnajích hrálo (včetně finále) 607 hráčů z celé republiky. Odehrálo se přes 1000 her Dominionu, první dvě kola obvykle v předepsaných kombinacích (První hra, Velké peníze, Změna velikosti, Náves a Interakce), 3.- 5. kolo se sady losovaly, stejně jako ve finále.

Do všech turnajů se rozdaly ceny v hodnotě celkem za 47000 Kč. Jednalo se o poukázky na nákup her v hodnotě více než 20 000 Kč, deskové hry od firmy Albi a ceny, které zajistili samotní organizátoři na svých turnajích.

21-Olomouc.jpg

Z původně stanovených 20 turnajů - 10 hlavních, garantovaných hlavním rozhodčím Duha-Děsír, a zbytek místních turnajů, kde rozhodčí zajišťovali samotní místní organizátoři, se přihlásilo ještě dalších 15 organizátorů navíc. V letošním roce se tedy konalo 35 různě velkých akcí ve hře Dominion pod hlavičkou Dominion Tour.

Ve dvou místech musely být bohužel turnaje stornovány, protože nepřišlo dost hráčů; z jednoho turnaje hlavního se kvůli nedostatku hráčů stal turnaj místní. Nedá mi to a musím říct, že je mi to líto, rozhodně to pro organizátory v místě turnaje není motivující pro další práci a věřím že neúčast hráčů neznamená nezájem o hru, ale spíš nevhodně zvolený termín, který se na začátku při plánování akcí špatně odhaduje. V jiných městech a těch bylo mnohem více, se však organizátoři předháněli a sázeli v tom, který turnaj bude mít největší počet hráčů. Nejvíc hráčů přišlo na hlavní turnaj v Brně, kde hrálo 36 hráčů a hned po něm přišlo 32 hráčů do Plzně. Místního turnaje v Ústí nad Orlicí se účastnilo 24 hráčů. Prvenství v počtu hráčů a turnajů zároveň drží stále Brno - ve 2 turnajích hrálo celkem 56 hráčů Dominion. Nejméně hráčů přišlo na hlavní turnaj v Hodoníně v počtu 12, na některé místní turnaje bylo poněkud komorní obsazení 5-10 hráčů. Nicméně v dobré zábavě komorní atmosféra nijak nepřekážela, naopak hráči odcházeli spokojení protože menší počet hráčů buď vedl ke svižnější hře nebo k dobrému pochopení pravidel u nováčků a konečně také i k přátelštějšímu seznámení mezi hráči.

Hráčů, kteří se letos účastnili více turnajů, bylo letos ještě víc než v loňském ročníku: Primát 2. ročníku v počtu navštívených turnajů tentokrát vyhrál Pavel Ranocha s 10 turnaji. Další hráč který má na kontě víc turnajů je Jarek Zůda (5 turnajů, bohužel tentokrát se nezdařil postup do finálového turnaje). Hráčů, kteří se účastnili alespoň 4 turnajů, už je víc: Jiří Galuška, Standa Číhák, Petr Weida, Martina Prchlíková, Ivo Papoušek, Otmar Onderek a Jan Vaněček. Velmi nás těší tento trend, kdy někteří zkušenější hráči přijedou podpořit organizátory nejen ze svého města a předat tak zkušenosti dál. Hráči se tak v podstatě nevědomky také podílejí na organizaci Dominion Tour.

společná fotka - hlavní turnaj Praha

Na Dominion Tour se letos podíleli: hlavní štáb - Jakub Těšínský, Zdeňka Gašparíková a hlavní rozhodčí: Miloš Čeřovský, Jakub Těšínský, Jan Beran a Petr Gašparík.

Všem hráčům děkujeme za přízeň, síti organizátorů nezbývá také než poděkovat  vyjádřit uznání za celoroční práci na podpoře Dominion Tour. Doufáme, že se s Vámi sejdeme i v dalším roce.

Zdeňka Gašparíková