Dominion Tour

logo Hra roku

XI. ročník turnaje hry Dominion - Spofesta cup JÁJA, březen Pardubice 2023

 

Po covidové pauze se opět rozjel tradiční turnaj Dominia v Pardubicích, který byl často mimo bývalé Dominion tour. Důvod byl jasný, na nějaký trojkový švýcarský systém tu můžete zapomenout. Velmi netradiční a velmi originální herní systém je toho důkazem.

16. účastníků bylo podle losu rozřazeno ke 4 stolům. Hrálo se tedy ve 4 hráčích u jednoho stolu a to jen základní sada. Jeden hráč byl pevně spojen s jedním stolem a ostaní rotovali dle určitého klíče po dalších stolech. Nerozhodovaly výsledky, ale přesně daná rotace po jednotlivých stolech díky losu. Po 4 kolech byla ukončena základní část turnaje. Pak se udělalo pořadí všech 16ti účastníků a to na podobném principu, jako je na olympiádě. To znamená, že nejdůležitější je vítězství, pak teprve 2. místo a pak až 3.místo. Tak třeba hráč s výsledky 1.,4.,4.,4. byl na tom lépe než hráč s výsledky 2.,2.,2.,2. ! Prostě pomyslné zlato bylo superbodované, až potom následovaly stříbra a pak bronzy. Pokud i tak měli nějací hráči stejné výsledky, dalším kriteriem byl celkový počet bodů za všechny 4 kola ( procenta se tu neřešila ). 

Po základní části následovalo finálové play-off. Pořadí po základní části určilo, které čtveřice se spolu utkají o celkové pořadí. U finálového stolu tak byli hráči 1.-4. po základní části, stůl o 5. místo hráči 5.-8. a tak stejně až do 16. místa. Play-off se hrálo jen na jednu hru. 

Zajímavostí turnaje bylo, že u finálového stolu se setkaly hned tři ženy, což na turnajích Dominia nebývá obvyklé. Ošidnost play-off tak třeba posunulo až na 3. celkovou pozici Kateřinu Linhartovou, která základní část opanovala třemi výhramy. Vítězem se stal Jaroslav Petrásek a mohl tak nad hlavu zvednout putovní pohár. Ceny čokolády, ananas, vína dodal pořádajíci Klub deskových her - Figurka.